torsdag den 8. september 2011
Krydderier.

I det følgende vil jeg omtale nogle af de mere specielle krydderier som jeg benytter.

Five Spices Powder eller de fem krydderier. kært barn har mange navne. Det er et kinesisk blandingskrydderi, som altid indeholder, stjerneanis, fennikelfrø, kanel, peber og ingefær. Der er nogle fabrikater der varierer med lidt ekstra, men de fem førnævnte er "basen".
Duften siger intet om hvordan retten smager,  men det er en utrolig populær smag, jeg har anvendt krydderiet i en 25-30 år og endnu ikke mødt nogen der ikke synes om det, og det er uanset alder, jeg vil på det kraftiske anbefale at man skaffer sig dette krydderi,
Lokalt kan five spices købes hos Mekong Nørregade 25 Aalborg, men det er jo en ringe trøst hvis man bor i Spanien eller USA eller hvor det ellers måtte være. Mange asiatiske forretninger fører krydderiet, en anden mulighed er naturligvis nettet, hvor der er rigtig mange WEB-sider om det.
Seneste. 5 spices kan købes på nettet hos: http://www.denkinesiskekoebmand.dk/ her kan man også købe rispapir til de Veitnamesiske æg ruller, papiret skal være 16 cm. i diameter, de fleste fører kun 22 cm rispapir, dette er for stort til æg ruller, men fint til grøntsagsruller.

Fish Sauce. er at betragte som flydende salt, brug det med forsigtighed. I opskrifter vil man meget ofte se, at der ikke er angiven nogen mængde, det beror sikkert på, at der er ret stor forskel på styrken af de forskellige fabrikater, man må smage sig frem.


Hvidløg. Jeg køber altid friske hvidløg, ikke flettede ranker, de er ofte tørre pga. de har været flettet i for lang tid, men ok de dufter dejligt, det er netop den duft der tapper dem for kraft.
Hvidløg opbevarer jeg altid i fryseren, så er de altid friske, hvidløgspresseren har jeg pensioneret for mange år siden, jeg skærer dem groft hvis de bliver siet fra inden servering, indgår de derimod som ingrediens i den færdige ret skærer jeg dem i "tændstikender".


Ingefær.  Ingefær opbevarer jeg også i fryseren, det er enkelt at skrabe skallen af under vandhanen, når det er gjort kan man skære i den, igen skærer jeg i "tændstikender" hvis de skal med på bordet, ellers skærer jeg groft.


Peberrod.  Har jeg også i fryseren, jeg køber en stor en af slagsen, når jeg så skal anvende den river jeg den mængde jeg skal bruge. Den kan rives direkte fra fryseren og er derfor altid helt frisk.


Cayenne. I mange år anvendte jeg Chili det var jo altid den man talte om, men jeg fandt så ud af, at man kunne krydre med cayenne til samme smag uden samme risiko for at overkrydre. Som jeg opfatter det er chilien meget kort og hård i smagen, efter min opfattelse er der mere "musik" i cayennen, men med begge er det let at ødelægge maden ved overkrydring Jeg dyrker selv min cayenne, en lille del fryser jeg så jeg altid har friske cayenne. Men de fleste tørrer jeg og anvender dem til cayenneolie. Cayenneolien anvender jeg, blandt andet som basis krydderi, ved stort set al stegning.


Ketjap Manis. er en meget sød soya, den er meget anvendelig, den anvendes feks. i marinaden til Baby Pangang. Vedrørende denne ret. Den angivne kødmængde i opskriften skulle være tilstrækkeligt, men min erfaring er, at det er det ikke, gang roligt med 2, en meget populær ret.

Old Bay  er kun brugt i en enkelt opskrift. Det er igen et blandingskrydderi, utroligt anvendelig, her i huset anvendes den meget bredt, desværre kan det ikke købes her i landet, jeg køber det på nettet. På  www.oldbay.com kan der hentes flere oplysninger, men det er et krydderi der er anvendt gennem 60-70 år. Teksten på dåserne er nu blevet ændret til "samme gode smag i over 70 år".
Her i huset ville vi nødig være uden Old Bay.
På nettet kan man også læse hele historien om krydderiet.

1 kommentarer:

Anders sagde ...

Hvor køber du Old Bay?

Leveret af Blogger.

Faste læsere